Wielu producentów stara się tworzyć swoje produkty za jak najniższą cenę. Najczęściej skutkuje to ich słaba jakością i niska trwałością. Gorzej, gdy poszczególne ich składniki są szkodliwe dla zdrowia. Coraz częściej słyszymy o przypadkach wykorzystywania trujących składników, które mają negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Na jakie przedmioty codziennego użytku w naszych domach trzeba zwrócić baczniejszą uwagę? Oto kilka z nich. Pojemniki na żywność wykonane z plastiku często są odlewane ze szkodliwych ftalanów, triklosanu, czy bisfenolu A, które zakłócają wytwarzanie hormonów i zaburzają ogólną gospodarkę hormonalną w organizmie. Z tego powodu plastikowe pojemniki powinny być zastąpione przez szklane, najlepiej ciemne, które ograniczają dostęp światła do żywności (dzięki temu zachowują się cenne składniki odżywcze). Szklane pojemniki są w prawdzie cięższe, ale z pewnością zdrowsze. Poza tym, szkło nie reaguje z produktami spożywczymi, można w nich przechowywać nawet kwaśne produkty. Teflon od lat wzbudza wiele kontrowersji i jest uznawany przez wielu za wysoce szkodliwy. Zarysowany teflon powoduje uwalnianie rakotwórczych substancji, dlatego zaleca się używanie do patelni teflonowych drewnianych przyborów. Szkodliwe substancje wydzielają się także wtedy, gdy naczynie jest podgrzane powyżej 260 stopni C. Choć ten rodzaj patelni jest bardzo wygodny (nic do niej nie przywiera), to jednak warto zastąpić ją modelem ceramicznym, albo żeliwnym. Wszyscy lubimy ładne zapachy w domu, prawda? Niestety, chemiczne odświeżacze powietrza to prawdziwy niszczyciel zdrowia. Stale wdychane substancje (w tym toksyczne) powodują alergie, astmę, a nawet mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Zapomnij o bombie chemicznej zawartej w sprejach, czy żelach. Piękny zapach w domu zapewnia zdrowe olejki eteryczne w podgrzewaczu, albo świeże kwiaty o intensywnym zapachu (uwaga na alergików). Dobrym sposobem na domowej roboty zapach to zwykła pomarańcza nabita goździkami i postawiona na stole.