Wybór odpowiedniego szkła jest równie ważny, jak wybór samego wina i nawet jeśli nie jesteś koneserem tego typu trunków, warto wiedzieć, jak powinno się je serwować. Zasadniczo możemy przyjąć, że wino podaje się w trzech różnych typach kieliszków – w zależności od gatunku samego wina. Kieliszki do wina czerwonego mają klasyczny kształt, są lekko zwężane ku górze i wyposażone w nieco szerszą podstawę. Do serwowania wina białego używa się podobnych, ale nieco mniejszych kieliszków, a do podawania win musujących, używa się wysokich i smukłych kieliszków na długiej stopce – w takich kieliszkach musujące wino prezentuje się najbardziej efektownie i nie ma możliwości jego szybkiego podgrzania przez dłoń, w której trzymamy kieliszek.

kieliszki do wina czerwonego

Jakie szkło na kieliszki?

Do produkcji kieliszków do wina czerwonego, białego czy musującego, najczęściej wykorzystuje się szkło o wysokim poziomie przejrzystości. Takie kieliszki są nie tylko bardzo dekoracyjne, ale co równie ważne, pozwalają na zaprezentowanie naturalnego koloru samego wina. To bardzo ważne, zwłaszcza w przypadku win czerwonych, wytrawnych. Oczywiście w sprzedaży znajdziemy dziś również dekoracyjne kieliszki z kolorowymi stopkami, a także modne dziś kieliszki czarne. Ten rodzaj kieliszków częściej wykorzystuje się jednak do serwowania nieco mocniejszych trunków niż wina. Jeśli zamierzasz zaserwować swoim gościom czerwone wino, wciąż najlepszym wyborem będą klasyczne, w pełni przezroczyste kieliszki do wina czerwonego z nieco szerszą podstawą.

Jak duży powinien być kieliszek?

Do podawania win wytrawnych najlepsze będą szersze kieliszki, które delikatnie zwężają się ku górze. Kieliszki do wina czerwonego, zwłaszcza do win wytrawnych, powinny być na tyle duże, by można było w nich lekko zamieszać winem – to sprawdzony sposób na chłonięcie naturalnego aromatu wina i raczenie się oferowanym przez nie bukietem zapachów i smaków. Kieliszki do podawania win białych są zwykle nieco mniejsze. Mniejszą pojemność mają również kieliszki do win musujących – te powinny być na tyle małe, aby wino mogło zostać szybko wypite. Wino musujące w kieliszku szybko odgazowuje, tym samym traci swój główny walor – bąbelki.