Jak uzyskać piankę w piwie

jak nagazować piwo domoweDom nierozłącznie kojarzy nam się z ciepłem, spokojem i dobrym jedzeniem. Przywołujemy obrazy z dzieciństwa, na których dziadkowie i rodzice pieczołowicie przygotowują zimowe zaprawy lub domowe wino na przyszły rok. Tworzenie własnych produktów spożywczych jest wciąż popularne. W dobie wszechobecnych konserwantów i sztucznych dodatków szukamy jedzenia i napojów zdrowych, bez niepotrzebnej chemii, nadmiaru cukru i soli. Dotyczy to także piwa, które można przygotować we własnej kuchni. Niektórzy mogą sceptycznie podchodzić do tego tematu, ponieważ trudno sobie wyobrazić warzenie w małym mieszkaniu. Jednak przemysłowa produkcja jest inna niż domowa, a przynosi zadziwiająco dobre efekty. Nawet początkujący piwowarzy mogą samodzielnie przygotować brzeczkę i zabutelkować gotowy trunek. Podpowiemy też jak nagazować piwo domowe.

Czy gaz jest potrzebny

Znajdujący się w napoju gaz to dwutlenek węgla. Nie ma smaku i zapachu i to on odpowiada za powstawanie grubej piany na powierzchni. W trakcie picia daje się wyczuć jako musowanie lub charakterystyczne szczypanie. CO₂ znajdujące się w trunku zmienia nasze wrażenia smakowe- dużo gazu sprawia wrażenie lekkości i orzeźwienia, zaś jego mała ilość daje wrażenie treściwości. Z tego względu każdy styl piwa ma swój własny określony stopień gazowania, który podkreśla jego walory.

Dlaczego wytwarza się gaz

Dwutlenek węgla powstaje w czasie fermentacji alkoholowej i jest produktem ubocznym. CO₂ jest gazem cięższym od powietrza, dlatego unosi się nad powierzchnią piwa chroniąc je przed szkodliwym działaniem mikroorganizmów.

Jak nagazować piwo domowe

Domowi piwowarzy korzystają z dwóch metod gazowania piwa. Proces ten można przeprowadzić w trakcie fermentacji, ale na tym etapie trudniej jest uzyskać zadowalający efekt. Znacznie częściej stosuje się metodę, w której należy dodać porcje cukru po skończonej fermentacji a następnie zabutelkować i szczelnie zamknąć piwo. Dodany cukier wznowi fermentację, ale na takim poziomie, który pozwoli uzyskać cenny dwutlenek węgla. Czasami może dość do wypływania piwa lub nawet wybuchu butelki- to znak, że w napoju znajdowało się zbyt wiele cukru, a co za tym idzie, powstała przesadna ilość CO₂.

Zasady prawidłowego gazowania

Doświadczeni piwowarzy wiedzą jak nagazować piwo domowe i że proces ten będzie możliwy tylko przy zachowaniu odpowiednich warunków.  Musimy przestrzegać kilku ważnych zasad: -zadbać o prawidłową ilość żywych drożdży w brzeczce, -pilnować odpowiedniej temperatury otoczenia- każdy szczep drożdży ma nieco inne wymagania. Wskazane jest nieznaczne podniesienie temperatury pod koniec pierwszej fermentacji, -nie skracać czasu zalecanej fermentacji, w niektórych przypadkach warto nawet przeciągnąć ja tydzień dłużej.